WAGNER A SUÏSSA: DUES CIUTATS I TRES DONES

(Article de: Neus Bergua, gestora cultural)

Us proposem una ruta wagneriana per dues ciutats suïsses que, a més, ens ofereixen grans atractius turístics: Zuric i Lucerna.

- A Zuric, Wagner hi va arribar el 1849 com a refugiat polític arran de la revolució de Dresden, i s’hi va estar 9 anys. El primer domicili va ser a Weinplatz, 10 (antic hotel Schwert, fins al 1918), després va llogar alguna habitació a Oetenbachgasse 7, i posteriorment va residir en tres pisos de les anomenades Cases Escher (Steinwiesstrasse, 3; Zeltweg, 11 i 13).

Una altra referència a la ciutat la tenim a l’hotel Baur au Lac (inaugurat el 1844) on va llegir i va interpretar al públic alguna representació de la Tetralogia i on Wagner i la seva dona Minna Planer van conèixer, l’any 1852, els Wesendonck els quals s’hi hostatjaven mentre es construïa la seva residència. (Talstrasse, 1; www.bauraulac.ch/en/home.html).

La família Wesendonck, l’any 1857, va posar una casa de camp, l’Asil, a la seva disposició, al costat de la impressionant vil·la Wesendonck. Va ser l’època on es va enamorar de l’escriptora Mathilde Wesendonck, l’esposa del seu mecenes Otto. Inspirat en el seu amor, treballava en Tristany i Isolda i va compondre els Wesendonck lieder, cinc cançons per a veu i piano que adaptaven poemes de Mathilde. L’any 1858, ja separat de Minna (la qual va descobrir l’amor del seu espòs per la seva musa) i Mathilde, es va veure obligat a marxar i va viatjar fins a Venècia.

Actualment, el conjunt forma part del Museu Rietberg (Gablerstrasse, 15), un centre d’art focalitzat en cultures no europees, on s’exhibeixen exquisides col·leccions d’art d’Àsia, Àfrica i Amèrica.

Segons ens ha explicat el director del Rietberg, el Sr. Albert Lutz, actualment la casa on Wagner va residir ja no existeix; al seu lloc es va construir l’any 1889, la vil·la Schönberg. Adjuntem el plànol dels edificis del museu: http://www.rietberg.ch/en-gb/the-museum/museum/site-plan.aspx#

Més informació del Rietberg: www.rietberg.ch/en-gb/home.aspx

Com arribar-hi: des del centre de la ciutat cal agafar el Tram 7 (direcció Wollishofen) i baixar al Museu Rietberg. Caldrà que travesseu tot el gran parc i el trobareu dalt del turó.

-Fem un salt en el temps i anem cap a Lucerna, connectada amb Zuric amb tren i amb un trajecte d’uns 50 minuts de durada.

-Prop de Lucerna, a la vil·la Tribschen, a tocar de les ribes del llac dels Quatre Cantons, va passar uns altres sis anys, del 1866 al 1872, ja casat, en segones núpcies, amb la filla de Franz Liszt, Còsima von Bülow. Recordem que Minna va morir el gener del 1866. En aquesta casa, definida pel mateix Wagner, com “el més semblant al paradís”, va finalitzar Els mestres cantors de Nuremberg i va treballar en El capvespre dels déus. Avui, a la casa de tres plantes, es troba un museu dedicat a la vida i a les obres del compositor.

Més informació del Richard Wagner Museum:
http://richard-wagner-museum.ch/en/index/index.php

Com arribar-hi: des del centre de Lucerna cal agafar el bus 6, 7 o 8 i baixar a Wartegg, després haureu de caminar uns 10 min.

-Trobareu més informació dels atractius de les dues ciutats a:

https://www.zuerich.com/en

http://www.luzern.com/sp/

Personalment, crec que no us podeu perdre:

- Zuric: el Kunsthaus Zürich, museu d’arts plàstiques; la nau de Giacometti dins la comissaria principal de la policia; Heidi Weber Museum de Le Corbusier.
- Lucerna: el pont medieval de fusta Kapellbrücke; el Centre de Cultura i Congressos (KKL) de Jean Nouvel; la Col·lecció Rosengart.
Neus Bergua, gestora cultural

Foto1.jpegFotografia de la il·lustració on es veu la vil·la Wesendonck i a la dreta, la caseta on van viure Wagner i Minna (Font: Richard Wagner: Mi vida, Ediciones Lauro, Barcelona, 1944) (Imatge editada per Lola S. Bergua)

Foto2.jpeg
Vil·la Wesendonck

Foto3.jpeg

Vil·la Schönberg

Foto4.jpeg

Vil·la Tribschen